Nepostradatelná Wi-Fi aneb 13 věcí, které jste o ní možná ani nevěděli

Facebook YouTube
Kontakt
18. května 2021

Nepostradatelná Wi-Fi aneb 13 věcí, které jste o ní možná ani nevěděli

Proč se Wi-Fi říká Wi-Fi a jak to celé funguje? Co vlastně o ní víme? Přečtěte si pár faktů ze zákulisí tohoto šikovného zařízení, které se za léta svého působení stalo nepostradatelnou součástí našeho každodenního života.

1. Wi-Fi je tady už 30 let!

Věřili byste, že tento chytrý vynález zažil svůj hvězdný boom už v září roku 1990? Jo, jo, od svého vývoje je tu s námi fakt už přes 30 let.

2. Jméno není podstatné, ale…

S nepříliš chytlavým startovacím názvem IEEE 802.11, který odkazuje na soubor standardů a definuje komunikaci pro bezdrátové místní sítě, to chtělo změnu, to musíte uznat. Prostě něco zapamatovatelného, jednoduchého. A tak v roce 1999 přichází vývojáři na trh s novým názvem, který máme už za ta léta zakořeněný v paměti jako Wi-Fi (pozn. nejedná se o zkratku Wireless Fidelity). Novinkou je, že původní výraz s pomlčkou postupem času v hovorové řeči ustupuje. Máte rádi WiFi nebo jste fanouškem Wi Fi? Napsáno tak či tak, ani jedno není špatně!

3. Na světě je už víc jak 400 milionů zařízení Wi-Fi!

Ke konci roku 2016 bylo celosvětově v oběhu více než 90 mil. Wi-Fi zařízení. S každým přibývajícím rokem a s vývojem technologií se postupně dostáváme k neuvěřitelné hodnotě přes 400 mil. hotspotů a do roku 2022 odhady očekávají ještě o 10 mil. více! Uff, to už je skutečně gigantické číslo!

4. Wi-Fi využívá rádiové vlny

Wi-Fi technologie funguje na principu rádiových vln, které využívá k přenosu informací z jednoho zařízení do druhého. Díky tomu mohou naše počítače a další přístroje fungovat na internetu bez kabelů. Prostě komfort k nezaplacení!

5. Wi-Fi je vysoce senzitivní na rušivé elementy

Není nic víc frustrujícího, než když sledujeme zajímavý online obsah nebo streamujeme film a vypadne Wi-Fi. OMG! Pokles síly signálu může být způsoben interferencí. To znamená, že se rádiové vlny z Wi-Fi potkají s jinými rádiovými vlnami na podobných frekvencích a kolaps je tu! Při tak obrovském množstvím využívaných Wi-Fi zařízení se ani není čemu divit. Častými zdroji rušení mohou být chytré TV, mikrovlnné trouby, mobilní telefony, zařízení s Bluetooth nebo dokonce akvárium! Vždy záleží na materiálu překážky, kdy například kov, narozdíl od dřeva, je silným narušitelem signálu Wi-Fi!

6. Eliminujte rušení a „rušiče“ Wi-Fi odpojte

Pokud chcete mít hladký signál bez rušení, zkuste vypnout a odpojit TV, tiskárny, dětské chůvičky a nezapomeňte na mikrovlnku! Další možností je také změna kanálů v bezdrátové síti nebo prostě a jednoduše přesuňte Wi-Fi blíže k PC.

7. Největším blokátorem Wi-Fi jste VY

Věděli jste, že největším blokátorem signálu je voda? Pokud tedy sedíte mezi routerem a počítačem, vaše tělo tvořené v 75 % z vody může výrazně ovlivnit sílu signálu Wi-Fi. Ale pořád je to ta lepší varianta, než kdyby bylo vaše tělo z kovu, tam by byl pokles signálu mnohem citelnější.

8. Signál Wi-Fi připomíná koblihu!

Routery s anténou vyzařují vysokofrekvenční energii, která vypadá jako kobliha. Jedná se samozřejmě o pomyslnou koblihu, ale lahodí to oku i uchu, co říkáte?

9. Frekvence Wi-Fi se liší

Wi-Fi běžně vysílá na frekvenci 2,4 GHz nebo 5 GHz, což je mnohem vyšší frekvence než pro mobilní přenos. V praxi to znamená, že čím vyšší frekvence, tím více přenesených dat. Co si tedy vyberte, větší dosah nebo více přenesených dat?

10. Wi-Fi důležitější než snídaně

Když už jsme zmínili ty koblihy a výhody Wi-Fi, dali byste přednost dobré snídani nebo Wi-Fi připojení? Americký hotelový řetězec Red Roof Inn provedl výzkumné šetření, kde oslovil 800 obchodních cestujících s otázkou, jak důležité je pro ně konkrétní vybavení hotelu. Závěry ukázaly, že Wi-Fi na pokoji je pro cestující mnohem důležitější než komfortní poloha parkování či dokonce snídaně zdarma! 80 % z oslovených dokonce uvedlo, že bezplatná Wi-Fi pro ně představuje obrovskou přidanou hodnotu služby.

11. Víte, že existuje více druhů Wi-Fi?

O původním označení 802.11 jsme se již zmínili, ale to pouze jedna z verzí Wi-Fi. Ve skutečnosti existuje ještě několik dalších variant. Originál je z roku 1997 a již se nepoužívá, ale od té doby postupně vznikly standardy 802.11b, 802.11a, 802.11g, 802.11n, 802.11ac, 802.11ad.

Čert, aby se v takovém množství typů vyznal! Faktem však je, že novější verze Wi-Fi jsou zpětně kompatibilní se staršími a na rozdíl od starších variant zohledňují aspekty jako rychlost, dojezd nebo cena.

12. Kde se Wi-Fi zrodila?

Názory se různí, ale koluje historka, že Wi-Fi se původně zrodila v roce 1971 na Havaji pod označením ALOHAnet. Mělo jít o průkopnický počítačový síťový systém vyvinutý na Havajské univerzitě.

O dvě desetiletí později pak americká NCR Corporation a AT&T Corporation vynalezly WaveLAN, který je považován za skutečného a jediného předchůdce Wi-Fi, kdy v roce 1997 byla vydána první verze bezdrátového protokolu IEEE 802.11.

Když pomineme jistou kontroverzi okolo vzniku Wi-Fi, název ALOHAnet také není úplně k zahození, co říkáte?

13. Nejrychlejší Wi-Fi světa

Věřili byste, že do roku 2016 měla nejrychlejší internet na světě země pobaltského regionu-Litva? To už ale dávno není pravda a v současné době své prvenství v nejrychlejším internetu hrdě zaujímá Singapur.

SHRNUTO A PODTRŽENO

Pokud plánujete nebo již provozujete veřejnou dopravu, vězte, že vysokorychlostní bezplatná Wi-Fi je tím pravým nástrojem, jak motivovat své zákazníky. Spíše než pohodlné sedadlo, noviny nebo káva za jízdy ocení vaši cestující právě free internet! Postupně se totiž Wi-Fi stává pro veřejnost neodmyslitelným standardem, který zaujímá svou klíčovou pozici v žebříčku pro hodnocení úrovně a kvality veřejných služeb.

Použité zdroje:

airtame.com/blog/wifi-facts

mordorintelligence.com/industry-reports/voice-over-wifi-vowifi-market

scoopempire.com/here-are-the-top-15-countries-with-the-fastest-internet-speed-in-2021

Kontaktní formulář

Ozveme se vám.